Candida albicans objawy, badanie i leczenie

grzybicze zakażenia diagnostyka i usuwanie z organizmu

  • candida grzybica
  • leczenie grzybicy
  • kandydoza leczenie

Badanie BICOM wykrywa 13 różnych grzybów Candida

  • candida albicans
  • candida crusei
  • candida parapsilosis, kefyr, tropicalis
  • candida glabratis
  • candida glabrata leczenie, grzybica pochwy leczenie

Co to jest Candida (kandydoza)

Kandydozę (grzybica/ drożdżyca) wywołują drożdżaki (grzyby) z rodziny Candida. Najbardziej znane i często wykrywane nawet w zwykłych badaniach są Candida Albicans, a także Candida Glabrata (najczęściej wywołuje grzybicę pochwy). Pozostałe to Candida Crusei, C. Parapsilosis, C. Tropicalis, C. Kefyr i inne.

Namnażanie się candidy zwykle ma miejsce przy nadużywaniu antybiotyków, spadku odporności lub braku „dobrych” bakterii flory jelit lub pochwy. Zwykle najpierw są kolonizowane jelita, a następnie inne narządy.

Rozprzestrzenianiu grzybicy candida sprzyjają zakażenia bakteryjne, pierwotniakami oraz wirusowe, ale najbardziej antybiotykoterapia. Zły wpływ ma także niewłaściwa dieta; słodycze, węglowodany, piwo oraz produkty mączne. Taka dieta znakomicie karmi rozwijającą się grzybicę. Drożdżaki candida ma kilkadziesiąt procent populacji, ale tylko u części rozwijają się patologiczne stany, zwykle powiązane z innymi chorobami.

Często candida potęguje dolegliwości innych chorób, które są trudno wykrywalne (inwazja pasożytów, borelioza i inne). Candidę natomiast dość łatwo wykryć, a jej objawy rzadko są kojarzone z innymi chorobami. Podejrzewa się zwykle, że to drożdżyca jest sprawcą złego samopoczucia. Często także latami są leczone objawy innych chorób, które maskują Candidę, a które z kolei Candida potęguje.

Ulubione miejsca rozwoju Candida

Najczęściej Candida rozwija się w jelicie grubym. Kolonizuje jelito, stopniowo wypierając „dobre” bakterie, będące naturalną florą. Upośledzają w ten sposób działanie układu odporności, którego to pożyteczne bakterie w jelitach są ważnym elementem, utrzymując go w gotowości do pracy. Bardzo dużą rolę w rozwoju grzybic w tym kandydozy ma antybiotykoterapia tak często nadużywana. Następnie rozwija ją zła dieta, bogata w cukry.

Dobroczynne bakterie w nabłonku jelit hamują kolonizację tych obszarów przez chorobotwórcze patogeny, blokując możliwość ich rozwoju. Jest to powód dlaczego należy bezwzględnie dbać o florę bakteryjna jelit i odbudowywać ją, po antybiotykoterapii oraz wzmacniać profilaktycznie w razie niewłaściwej diety.

Candida występuje powszechnie i możliwość wprowadzania jej do organizmu jest nieunikniona, dlatego trzeba dbać o florę bakteryjną aby zablokować możliwość zasiedlania jelit przez grzyba. W pierwszej kolejności narażone jest jelito grube, nierzadkie są także infekcje grzybicze dróg moczowych, rodnych, oddechowych (zatoki), jamy ustnej lub skóry. Bardzo groźna jest drożdżyca płuc, która może zakończyć się śmiercią.

Grzybnia candida przerasta tkanki i dostaje się do innych narządów. Najczęściej poza jelitem grubym jest to jama ustna, pochwa i zatoki.

Kandydoza zagrożenia

Obraz kliniczny może się różnić u każdego chorego i zmieniać się w czasie, objawy mogą się stale utrzymywać (stan przewlekły) lub ostry. Mogą także być czasowo w remisji. Najgroźniejszym przypadkiem może być sepsa, zakażenie ogólnoustrojowe grzybicą, oraz zapalenie opon mózgowych, wsierdzia i płuc.

Candida jest odżywiana węglowodanami, ale także pozostałością obumarłych komórek (np. rozłożonych przez infekcję bakteryjną; paciorkowce, gronkowce, pałeczki), w które wrasta grzyb i produkuje grzybnie. Candida żyje także w symbiozie (współpracy) z chorobami pasożytniczymi (szczególnie lambliozą, rzęsistkowicą, toksoplazmozą ale i innymi). Także bardzo często leczenie kandydozy jest nieefektywne z powodu występowania innego zakażenia, które uniemożliwia wyleczenie się z grzyba, a wręcz go żywi lub przyciąga. Candida wspiera większość znanych chorób i dolegliwości, które często są leczone antybiotykami pomagającymi jak wiadomo namnażać się candidzie (antybiotyki nie leczą candidy), co powoduje eskalację dolegliwości.

Zarodki z grzybni mogą dotrzeć do każdej części ciała i go skolonizować przy sprzyjających okolicznościach. Grzybica najczęściej w pierwszej kolejności uszkadza kosmki jelitowe, co prowadzi do stanu w którym jelita stają się przepuszczalne oraz słabiej wchłaniają substancje odżywcze. Nierzadkie jest także zaatakowanie pochwy jako miejsca inicjacji kandydozy (np. wcześniej zaatakowanej przez infekcje bakteryjną lub pierwotniakami), skąd rozprzestrzenia się ona do innych organów.

Uszkodzone jelita (nieszczelne/ dziurawe jelita) przepuszczają do krwioobiegu toksyny drożdżaka, metale ciężkie i inne toksyny z procesu trawienia (w tym kancerogenne), skąd dostają się do innych narządów, co może je zablokować i zahamować proces oczyszczania organizmu.

Osoba zakażona drożdżakami często ma apetyt na słodycze, gdyż candida potrafi „przeprogramować” mózg, zwiększając łaknienie na cukry. Zdarza się, że nawet wtedy może dochodzić do nagłych spadków glukozy, którą pobiera Candida, skutkujących utratą sił witalnych, bólów głowy, senności.

Najczęstsze objawy zakażenia candida albicans lub candida crusei

Zwykle są to dolegliwości trawienne, wzdęcia, gazy, zaparcia lub biegunki (lub naprzemiennie) i ogólny dyskomfort w obszarze jamy brzusznej. Jednak objawów zakażenia drożdżakiem candida jest długa lista. Trudno potwierdzić, czy wszystkie te objawy (wymieniane w Internecie), w rzeczywistości przynależą do symptomów kandydozy, czy też są raczej objawami innych zakażeń, z którymi ona współistnieje (często trudnych do wykrycia metodami naukowymi lub bagatelizowanych przez oficjalną medycynę – np. pasożyty).

Dolegliwości psychiczne i neurologiczne

depresja, brak cierpliwości, nerwowość i wybuchowość, poczucie zagrożenia, niepewność, bóle głowy, brak koncentracji, brak koordynacji, bezsenność lub senność, alkoholizm, ciągłe zmęczenie, mroczki przed oczami, łaknienie słodkich lub mącznych pokarmów.

Grzybica potęguje alergie i choroby autoimmunologiczne:

Szczególnie alergie pokarmowe (głownie mleko i pszenne), skórne, astma, atopowe zapalenie skóry, sucha skóra, wykwity skórne, łuszczyca i pseudołuszczyca, wypadanie włosów.

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego:

zespół jelita drażliwego, bóle brzucha, wzdęcia i gazy bez względu na dietę, biegunki i/lub zaparcia, wrzody żołądka i dwunastnicy, odbijanie się, niestrawność, hemoroidy, szczelina odbytu, pieczenie świąd odbytu.

Inne dolegliwości:

Biały język, spadek wagi, nadwaga, brzydki zapach z ust lub samego ciała, kruche paznokcie, świąd pochwy, ubytek tkanki kostnej, biały język, nadmierne pocenie się, wrażliwość na zapachy

Badanie, jak wykryć grzybicę candida?

Można zrobić różne badania laboratoryjne; posiew, kolonoskopia, gastroskopia, badanie kału. Łatwo znaleźć Candidę w przewodzie pokarmowym, czy pochwie. Trudniej w innych narządach.

Najszybszym i najtańszym badaniem Candidy jest test biorezonansowy BICOM. Trwa on ok. 20min i diagnozuje 13 gatunków drożdżaków. Możliwe jest także sprawdzenie obecności obciążenia innymi patogenami, które często współistnieją z grzybicami (bakterie, pasożyty). W związku z faktem, iż wiele pasożytów i bakterii uniemożliwia pozbycie się kandydozy, należy rozpocząć leczenie od bakterii i pasożytów.

Test jest bezbolesny i bezinwazyjny, w żaden sposób nie wpływa na organizm i z łatwością może być wykonany małym dzieciom.

Leczenie

Nasza Przychodnia prowadzi biorezonansową terapię kondydozy i innych grzybic. Zwykle potrzeba 8-9 takich zabiegów, a w ich trakcie podawany jest także biofizykalnie (elekromagnetycznie) lek przeciwgrzybiczny, który działa tak samo jak nystatyna. Nie trujemy chorego następnymi nieskutecznymi lekami alopatycznymi.

Po usunięciu grzybicy nie można dopuścić do ponownego zachorowania. Należy zawsze stosować część suplementacji i nie spożywać nadmiernych ilości węglowodanów, które ni omega być podstawą żywienia.

Alergia na Candidę

Oprócz drożdżycy, może występować także alergia na Candidę.